Πάρα πολλοί νέοι χρήστες του Joomla!™ CMS δεν είναι ικανοποιημένοι από τις θέσεις των modules σε ένα Joomla! template αλλά και θεωρούν αρκετά δύσκολη υπόθεση την παρέμβαση σε αυτό για να προσθέσουν μια νέα θέση για module.
Σε ένα template για Joomla! 1.5 ο δημιουργός του εκ των προτέρων έχει προβλέψει και έχει ορίσει κάποιες θέσεις, τις οποίες εύκολα μπορούμε να ανακαλύψουμε και από το Επεκτάσεις > Διαχείριση Ενθεμάτων (Extensions > Module Manager) επιλέγοντας ενα module και βλέποντας τις διαθέσιμες θέσεις. Σε αυτές τις θέσεις υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσοτέρων από ένα module.
Η προσθήκη της νέας θέσης ενθέματος (module) είναι μια εργασία που προϋποθέτει κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις PHP, HTML και XML, ώστε να αποφύγετε προγραμματιστικά λάθη τα οποία θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει σωστά το template. Θα πρέπει επίσης να κρατάτε ένα αντίγραφο ασφαλείας backup του αρχικού template.
Οι θέσεις καθορίζονται με την ετικέτα JDOC tag στο index.php και όταν τρέχει η σελίδα, όπου βρίσκετε η ετικέτα JDOC tag στο index.php αντικαθίσταται με τα modules πού έχουν προσδιοριστεί για αυτή τη θέση.
Έτσι για παράδειγμα όταν έχουμε στο την ετικέτα <jdoc:include type="modules" name="right" style="xhtml"/> στο index.php, τότε την ετικέτα αυτή θα την αντικαταστήσει στα δεξιά (right) ένα module (πχ Polls) που έχει οριστεί για το δεξιό μέρος της σελίδας.
Οι ονομασίες των θέσεων των ετικετών εξαρτώνται από τον δημιουργό του template και είναι συνήθως θέσεις του template όπως : left, right, banner, footer, user1, user2 κλπ. Αν ανοίξετε το index.php του template σας και κάνετε αναζήτηση για jdoc tag, θα μπορέσετε να τις εντοπίσετε. Θα βρείτε διάφορες ετικέτες jdoc tag σαν αυτές: …………………. <jdoc:include type="modules" name="top" style="xhtml" /> …………………. <jdoc:include type="modules" name="user1" style="xhtml" /> ………………… <jdoc:include type="modules" name="left" style="xhtml" /> …………………. <jdoc:include type="modules" name="footer" style="xhtml" /> ………………… <jdoc:include type="modules" name="banner" style="xhtml" /> ………………… <jdoc:include type="modules" name="right" style="xhtml" />
Με αυτό τον τρόπο εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε ότι οι θέσεις των module που υποστηρίζονται από το template σας είναι : top, user1, left, footer, banner, right
Τώρα θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε σε ποιο σημείο του template πρέπει να προστεθεί η νέα θέση (από πλευράς HTML του template). Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να μελετήσετε τον κώδικα html του template και αφού καταλάβετε την δομή της κατασκευής του να προχωρήσετε. Αν για παράδειγμα υποθέσουμε ότι θέλετε να προσθέσετε μία θέση adv στο template, τότε στο σημείο που επιλέξατε για το adv στο index.php, προσθέτετε το παρακάτω τμήμα κώδικα:
<!-- BEGIN: adv --> <div id="adv">
<div> <jdoc:include type="modules" name="adv" style="xhtml" /> </div>
</div> <!-- END: adv -->
Κατόπι θα πρέπει να ορίσετε την νέα θέση του module και στο .xml αρχείο του template εισάγοντας την ετικέτα <position>. Αυτό συνήθως βρίσκετε στη θέση /templates/<yourtemplatename>/yourtemplateDetails.xml . Με την εισαγωγή της νέας θέσης θα πρέπει να είναι:
<positions> <position>left</position> <position>right</position> <position>top</position> <position>banner</position> <position>header</position> <position>footer</position> <position>pathway</position> <position>user1</position> <position>user2</position> <position>user3</position> <position>inset</position> <position>search</position> <position>debug</position> <position>adv</position> </positions> Τέλος θα πρέπει να ορίσετε την νέα θέση adv στο module που επιθυμείτε.
|